În 20 de ani de mers pe munte n-au fost puține cazurile când am uitat ceva important acasă (ex. trusa de prim-ajutor). Așa că, pentru propria-mi aducere aminte, dar și pentru cei care sunteți la început sau n-ați fost neapărat foarte interesați de siguranța pe munte până acum, vă las mai jos o listă cu lucruri pe care ar trebui să le aveți tot timpul la voi. Mă voi referi aici strict la echipament care ține de siguranță și sănătate, lucruri care pot salva atât viața voastră, cât și a partenerilor de tură - chiar dacă voi nu veți avea niciodată nevoie de articolele de mai jos, e posibil să fie nevoie să ajutați pe cineva aflat într-o situație critică. Siguranța pe munte nu presupune doar capacitatea de autonomie și un echipament adecvat, ci și altruism. Articolele pot fi folosite în orice tip de drumeție, inclusiv în alergarea montană. Pentru alte tipuri de activități, ca alpinismul, schiul, cățărarea, lista trebuie firește completată. Și-ncă ceva. E foarte posibil ca pentru unii dintre voi lista să nu fie exhaustivă, echipamentul de siguranță trebuie adaptat nu doar activităților practicate, ci și nevoilor voastre personale.
Calendarul tururilor din 2024
Organizez în fiecare an la GoNorth câteva călătorii pentru pasionații de natură (și fotografie, dar nu neapărat) și tocmai ce-am publicat calendarul pe 2024:
🇳🇿 Noua Zeelandă | 16 - 29 martie 2024
🇳🇴 Norvegia - Romsdal | 24 mai - 1 iunie 2024
🇫🇴 Insulele Feroe | 3 - 10 august 2024
🇳🇴 Norvegia - Insulele Lofoten | 11 - 18 august 2024
🇮🇸 Islanda - interior & sud | 7 - 14 septembrie 2024
🇮🇸 Islanda - nord | 14 - 21 septembrie 2024
🇪🇸 Spania - Pirinei | 12 - 19 octombrie 2024
Numărul de participanți e oriunde între 5 și 7, iar locurile se ocupă destul de repede. Dacă cumva un tur nu are încă descrierea sau prețul afișate (fiindcă e încă în lucru), puteți să-mi scrieți și vă dau mai multe detalii.
✔️ Lanternă frontală. Unul din cazurile clasice de neglijență în ceea ce privește echipamentul este lipsa luminii pe timp de noapte. Așa că n-o uitați acasă, ba mai mult, luați încă una de rezervă. Lanternele mai noi vin inclusiv cu baterii reîncărcabile de rezervă. Au fază lungă, semnalizare, dați pe roșu în cort ca să faceți atmosferă, sunt distractive, ce să mai. Luați-o mereu la voi.
✔️ Trusă de prim-ajutor. Am deschis în toții ăștia trusa de prim-ajutor poate de 5 ori, doar pentru răni minore. Spre rușinea mea, am uitat-o însă acasă de mult mai multe ori. O trusă de prim-ajutor poate să conțină multe articole (inclusiv atele, dispozitiv pentru respirația gură la gură, pipă Guedel) care s-o facă voluminoasă și grea, de aceea e nevoie să fie adaptată tipului de activitate fără a compromite siguranța. O trusă cu minimul necesar poate conține:
comprese sterile, feșe (inclusiv fașa elastică), leucoplast, plasturi (inclusiv de aplicat înainte pentru prevenirea bășicilor sau a bursitei la tendonul lui Ahile, una din afecțiunile comune când se poartă bocanci), mănuși de unică folosință, manual de prim-ajutor (care nu exclude prezența anterioară la un curs de prim-ajutor)
apă oxigenată, betadină (dezinfectant/ antiseptic)
medicamente pentru ameliorarea durerii, răceală, afecțiuni digestive, antihistaminice și epipen (în caz de șoc anafilactic, later edit: de luat doar dacă aveți indicație, din cauza stocurilor reduse din farmacii), cremă sau pudră cu antibiotic, cremă cu hidrocortizon, cremă anti-iritații
pentru prevenirea unor situații potențial periculoase includ extra și: briceag (dacă are și forfecuță și pensetă incluse cu atât mai bine), brichetă (ca să aprinzi focul mai ușor, eventual și un material inflamabil), bandă de reparare (merge și duct tape), ac și ață, ace de siguranță
dispozitiv pentru extragerea căpușelor (cu lasou) - l-am folosit mai des decât mi-aș fi dorit, cu penseta poate fi uneori complicat
Cel mai bine este să vă consultați cu un specialist în pregătirea trusei (nu luați de-a gata ce-am trecut eu aici) și să aveți la îndemână gentuțe de diferite dimensiuni în care să mutați articolele în funcție de tura în care mergeți (tură la cort vs. tură de alergare). Dacă vă decideți la o trusă de-a gata, va fi foarte probabil nevoie s-o completați sau să înlocuiți unele articole cu altele mai bune.
✔️ Fluier. Eu chiar cred că fiecare om de pe planeta asta are o superputere. A mea e fluieratul. Pot să fluier tare de tot, pot să fluier orice cântec pe care-l aud. De asta n-am nevoie de fluier pe munte. Voi aveți cu siguranță alte superputeri, așa că puneți în rucsac un fluier puternic (cele de la rucsacuri n-au mereu decibeli mulți). Veți fi localizați mai ușor în caz de accident.
✔️ Adăpost de urgență & folie de supraviețuire. Când am făcut prima oară creasta Făgărașului ne-a prins o furtună sub Negoiu. Ne-am retras cât am putut de repede din creastă și-am decis să stăm adăpostiți sub folia de cort până trece. Și-acum îmi aduc aminte fulgerul care s-a format fix deasupra noastră, a brăzdat cerul și-a lovit undeva mai la vale de noi. Asta așa, ca paranteză, s-aveți grijă pe ce vreme decideți să mergeți vara. După aia am investit într-un adăpost de urgență pe care-l iau doar vara, dacă sunt în grupuri sau cu familia. În folie am dormit o dată, poveste mai lungă tot din Făgăraș. M-am trezit bocnă după 15’, dar măcar mi-am făcut power nap-ul.
✔️ Jachetă impermeabilă, jachetă termică, mănuși și căciulă. Indiferent de zona în care merg sau de tipul turei, am mereu la mine hardshell-ul (cu goretex pro) și ceva termic, fie o pufoaică ușoară (sintetic dacă puteți, ca să moară mai puține gâște), fie un polar (ambele cu glugă). La fel de obligatorii sunt mănușile și căciula, iar vara șapca. Și-un buff puneți dacă aveți. Imaginați-vă doar că faceți o entorsă undeva la peste 2.000 m și sunteți nevoiți să încetiniți mult ritmul. Vă prinde noaptea, se face frig, cum ghinioanele nu vin singure, poate începe subit să plouă. Băgați în filmul ăsta și lipsa frontalei, că ziceați că mergeți la o tură scurtă de zi și n-aveți nevoie de ea…
Aer tare, și-aici, dar și pe munte, va fi mereu gratuit. Dacă vreți totuși să-mi susțineți munca, o puteți face printr-o donație unică sau recurentă. Sumele strânse mă ajută să-mi continui proiectele.
Îmi puteți susține munca și cumpărând un tablou cu una din imaginile mele. Aruncați o privire pe magazinul online de tablouri dacă v-am făcut curioși. Plata se face online, livrarea e gratuită în România, cu posibilitatea de retur în 30 de zile.
✔️ Mâncare extra. Poate nu mâncați prea mult pe munte, nici eu, dar dați de cineva în nevoie căreia i-ar prinde bine batonul sau sandvișul ăla de rezervă. Fiți gata oricând să săriți în ajutor. Gândiți-vă totuși și la voi, băgați în rucsac și niște electroliți (sub formă de gel, pudră sau capsule) ca să nu vă ia subit durerea de cap de la căldură sau de la efort și să evitați crampele musculare.
✔️ Filtru de apă. O tură în Retezat dedicată fotografiei acum mulți ani când prognozele nu era așa de exacte ca azi. 48h doar în cort, cred că n-a plouat vreo jumătate de oră în total. Ne-am întors pe poteci pline de apă până la genunchi și fără poze. Iar eu am primit bonus o infecție cu Giardia… Cam tot munții de la noi au izvoare cu apă curată. Dar mai pot apărea situații în care un filtru de apă, ca cele de la LifeStraw, o să vă vină în ajutor. Cu el puteți bea chiar și din lacuri. Deși nu au o utilizare la fel de largă ca filtrul, puteți apela și la tablete pentru purificarea apei.
✔️ Navigație. Adică hartă și busolă. Știu că nu prea mai sunt la modă acum, așa că instalați-vă în telefon o aplicație care să aibă hărți topografice, traseele marcate și să funcționeze offline. Acum folosesc Mapy, cu trasee din toată lumea, nu doar din România. Dar mai aveți la îndemână Munții Noștri, Osmand, Locus sau mapsme. Nu strică totuși să știți să vă orientați în teren și fără device-uri. Telefoanele se mai descarcă. Ceasurile cu gps sunt și ele o investiție bună, mai ales dacă alergați.
✔️ Comunicare. În privința telefonului nu-mi fac griji că l-ați putea uita acasă. Doar aveți nevoie de content pentru social media. Dacă faceți multe poze și clipuri, atunci o baterie externă poate fi utilă. Singurul obiect de pe listă pe care nu-l am, dar pe care intenționez să-l iau (tot zic de ani buni), este un dispozitiv de comunicare prin satelit pentru zonele fără semnal, cum e Garmin inReach. Îl recomand mai ales dacă mergeți singuri pe munte.
Articolele de mai jos nu sunt direct legate de siguranța pe munte sau pot fi opționale în funcție de tipul turei, dar eu le am mai mereu cu mine:
✔️ Ochelari de soare, cremă cu factor de protecție, balsam de buze. Pentru zilele toride la altitudine folosesc și un baselayer cu mânecă lungă și glugă. Gluga te protejează atât de soare, cât și de vânt. Iar crema să fie de tip roll-on, ca să nu rămâneți lipicioși pe mâini.
✔️ Bețe de trekking/ alergare. Dacă întâlniți pe munte oameni care nu folosesc bețe (și mai cară și rucsacuri grele), fiți siguri că sunt începători.
✔️ Spray de urs. Ursul nu atacă omul decât în situații foarte specifice și foarte rare. Să-ți fie frică, nu doar de urs, ci în general în natură, e absolut normal, să exacerbezi mental frica asta într-atât încât să nu mai mergi pe munte, e contraproductiv. Cea mai sigură cale de-a ține ursul departe este să-ți faci simțită prezența (inclusiv cu fluierul), spray-ul e folosit doar ca ultimă soluție și nu garantează o eficacitate de 100%.
✔️ Pungi zip-lock pentru organizarea lucrurilor mici, dacă cumva n-ai terminat un baton sau un sandviș și nu vrei să-ți murdărești interiorul rucsacului, pentru resturile menajere (sacii menajeri sunt la fel de necesari) sau dacă vrei să păstrezi un obiect uscat (aici merg mai bine sacii impermeabili/ dry bags).
✔️ Hârtie igienică, șervețele umede - pentru când vă întâlniți cu ursul. :) Doar să le luați cu voi după utilizare.
✔️ Bani. S-ar putea ca o retragere neplanificată din traseu să presupună un autostop sau o oprire la un chioșc dintr-un sat.
Dacă mergeți iarna în zonele înalte: colțari, piolet, cască, transceiver, sondă, lopată plus echipament specific de alpinism. Pentru mers sub limita superioară a pădurii, în zone fără risc de avalanșă, se pot folosi și mini-colțarii/ crampoanele anti-alunecare (ar trebui să existe un consens în privința denumirii ăstora).
✔️ Educația constantă. Cursuri de prim-ajutor, cursuri de alpinism și avalanșă, drumeții cu ghizi autorizați și experimentați, verificarea prognozei meteo, planificarea atentă a traseului, toate astea o să vă garanteze drumeții fără incidente. La fel de importante în ecuația siguranței pe munte sunt nutriția și condiția fizică. Un corp pregătit pentru efort va fi un corp fericit în drumeții.
Atât. La munte cu voi! 🤘
Keep exploring
Moving Mountains - Japonia, vorbe de duh de la un călugăr alergător.
Moonwalk - Dean Potter nu mai e printre noi, dar clipul ăsta cu el pe highline în dreptul lunii pline e fix definiția unui om liber.
Ira Glass on the Creative Process - Despre cum la începutul oricărui demers creativ e greu și e nevoie de multă muncă. Totu-i să nu renunțăm.
Iceland - A Skier’s Journey - Dacă tot e foarte cald… Mai veche seria asta făcută de Arc’teryx, dar rămâne în continuare foarte bună.
Mustard - Mini documentare animate despre istoria unor vehicule inedite, ca Shinkansen sau Concorde. Excelent și pentru copii.