2015, Scoția. Șchiopătând de unul singur printre pini seculari în Cairngorms. Eram cam praf. Am făcut o bursită la tendonul lui Ahile cu o săptămână înainte pe care cu bocanci vechi, și deci uzi, în picioare nu prea ai cum s-o vindeci. Mi-a fost frig toată săptămâna petrecută acolo. Îmi și pierdusem după vreo 2 zile speranța că o să fac fotografii de păstrat. Refugiul (bothy) în care-am stat era foarte rece și neprietenos. Dar cumva, în ciuda durerii și frigului, nu disperam. Mă simțeam bine printre arbori bătrâni. La un moment dat a început ploaia, care s-a transformat foarte repede în ninsoare din aia cu fulgi mari. Am ieșit cu aparatul. Oriunde priveam era o imagine. Iar eu eram foarte fericit. Cred că mi-a fost și puțin cald. Așa s-a născut proiectul Terra Silva, dedicat pădurilor și arborilor. Iar astăzi, după toți anii ăștia în care s-au întâmplat foarte multe, cartea dedicată proiectului e gata de precomandă. Ieri am trimis fișierele la tipografie. Va fi deci gata înainte de Crăciun - producția cu tot cu livrare durează oriunde între 2 și 4 săptămâni. Vă închipuiți că stau ca pe ace până o primesc.
Sunt tare încântat de cum a ieșit designul. Iar cele 128 de imagini au fost alese cu multă grijă. Îmi sunt imagini foarte dragi, care au în spate experiențe frumoase, dar mai important, au o parte din propriul caracter. Dincolo de valoarea ei informativă, fotografia pe care-am făcut-o în toți ăștia 20 de ani de când m-am apucat a fost în primul rând personală. A fost mereu mânată de multă curiozitate, de o nevoie de a mă înțelege și de a-mi găsi rostul. Și după tot timpul care-a trecut, pot spune sigur că nu fotografia în sine te ajută în vreun fel să fii un om mai bun. Ci mai degrabă deschiderea către cunoaștere pe care ți-o îngăduie. Depinde după aia de tine. Mai mult, fotografia a fost unul din puținele lucruri pe care le-am primit gratuit. Așa că am tras cât am putut de tare să justific darul ăsta. Rezultatul o să-l vedeți în Terra Silva.
Câteva aspecte tehnice. De data asta am ales o hârtie 100% mată (care e și mai scumpă). Va avea un alt feeling la atingere față de NORD. Mie mi-a plăcut mult mostra pe care am primit-o de la tipografie. Un alt aspect important este că voi livra cartea în 2 moduri: înfoliată, exact așa cum vine de la tipografie, apoi pusă într-o cutie de carton (de cea mai bună calitate). Sau, dacă o vreți cu semnătură, doar în cutia de carton, fără nicio altă protecție suplimentară. La NORD am desfăcut fiecare exemplar din folia originală, l-am semnat, după care l-am înfășurat în folie cu bule înainte de a-l ambala în cutia de carton. A fost un consum major de plastic pe care nu-l voi repeta. În sesiunea de checkout veți găsi un câmp unde puteți adăuga o notă legată de semnătură/ dedicație. Veți primi deci cartea semnată doar dacă specificați acest lucru, dar fără protecția suplimentară din plastic.
A fost un proiect frumos la care am muncit mult. Așa încât orice comandă mă ajută să-mi continui munca. Terra Silva e mai mult decât o carte. E suma întregii experiențe acumulate până acum, toate emoțiile, dorințele, bucuria, suferința, știți voi, a vieții de artist. :) Când am ales calea asta, știam că nu va fi ușor. Și-au fost destule momente în care îmi venea să renunț. Dar acum, când cartea asta e atât de aproape să prindă viață, sunt bucuros mai ales pentru momentele alea grele. Știu c-am trecut prin ele fiindcă m-am străduit să las locul un pic mai bun decât l-am găsit. Și despre asta-i Terra Silva.
PS: Voi posta în următoarele săptămâni pe social media (inclusiv pe story) detalii despre ce conține Terra Silva, despre cum am lucrat la ea, despre deciziile din faza de design, despre texte. Fiți pe fază.
Keep exploring
Pacing The Pacific - 4.265 km în 46 de zile. Un nou FKT (Fastest Known Time) pe Pacific Crest Trail din SUA și un documentar care merită văzut.
The 2023 Barkley Marathons Documentary - ultramaratonul ăsta e probabil cea mai dementă, mai grea și mai frumoasă competiție de alergare. S-au făcut multe documentare de-a lungul anilor despre Barkley, vi le recomand pe toate.
How This Guy Folds and Flies World Record Paper Airplanes - cele mai tari avioane din hârtie sunt făcute de domnul ăsta. Le puteți face și voi.
The global movement to restore nature's biodiversity - pe planetă ar fi loc de plantat încă pe-atâția arbori cât există deja. Însă plantatul ăsta nu e chiar atât de simplu cum pare și nici nu rezolvă problemele acute ale omenirii.
Why is biodiversity important - Chiar așa, de ce? Narat de David Attenborough.
Pe mine m-ai convins cu avioanele de hartie. Ma apuc sa testez modelele prezentate, mai ales ca par si usor de facut.
Ce mă bucur, felicitări şi abia aştept să o văd!