Pădurea asta de fag are foarte multă grație, mi-am zis. Mai ales acum, primăvara. Mai ales acum, în ziua asta luminoasă și caldă. Deși evoluția presupune competiție, iar lumea naturală e adesea nemiloasă, există totuși în echilibrul fragil al ecosistemelor o ordine, un ceremonial care se petrece independent de orice influență umană. Care ține cont doar de forțe cosmice, de lumină, de gravitație, de ceva mult superior speciei noastre. Știu că ideea asta de grație nu se aplică mediului natural, dar mie-mi place să mă gândesc uneori la locurile sălbatice prin care mă plimb în felul ăsta. Tot așa, luând câte un cuvânt frumos și atașându-i sensuri personale, mă gândesc și la oameni.
Pe parcursul vieții, încă de mici, ne punem subconștient întrebarea “Ce vrea lumea de la mine?“, adică ce vor părinții, prietenii, educatorii, rudele, șefii, etc. Răspundem adaptându-ne comportamentele și existența în așa fel încât să venim în întâmpinarea cerințelor din exterior. După un timp însă, apar altfel de întrebări: “Care este scopul meu?“, “În serviciul cui sau a ce îmi pun energia, timpul și cunoștințele?“, “De ce sunt aici?“, “Sunt cu adevărat fericit?“. Cred că încercarea de a găsi răspunsuri la întrebări atât de dificile este o formă de grație, când curiozitatea se îndreaptă spre sine și depunem introspectiv eforturi conștiente de a ne examina viața și de a ne defini rolul în lume. Asta presupune să fim sinceri cu noi înșine, demers care aduce inclusiv suferință - grația nu are mereu corespondent în stări de fericire.
Grație pentru mine mai este și bunătatea față de ceilalți. Fiți atenți la cum oamenii apropiați îi tratează pe cei din jur, în special pe necunoscuți în situații cotidiene (e un steguleț, roșu sau verde, care nu trebuie să lipsească din orice relație, indiferent de tipul ei). E unul din indicatorii cel mai la îndemână despre grația unei persoane. A fi bun, uman, este forma cea mai înaltă de grație. Inclusiv când vine vorba de a arăta compasiune pentru noi înșine.
Și-n sfârșit, ultima componentă în definiția personală este maturitatea emoțională - capacitatea de a ne gestiona emoțiile, în special în împrejurări dificile, și înțelegerea lor, practic capacitatea de a ne înțelege pe sine (tipare de gândire, comportamentale, nevoi, etc.). Am revăzut recent Past Lives, unul din filmele favorite din ultimii ani (ca să le înțeleg mai bine, am nevoie să revăd măcar de 2 ori filmele care mi-au plăcut). Am remarcat în fiecare dintre protagoniști o inteligență emoțională elevată, care îi ajută să-și concilieze trecutul și, mai important, să manifeste afecțiune și înțelegere într-un scenariu complicat. Dacă trăsături ca introspecția și bunătatea pot avea manifestări subconștiente, implicite, maturitatea emoțională se învață și se integrează cu timpul. Nu ne naștem cu ea. Toți avem de lucrat la ceva, mai ales fiindcă am fost crescuți și trăim în continuare ca adulți într-o societate în care, în urmă cu doar o generație, nici măcar nu se vorbea despre astfel de deziderate ale dezvoltării personale. În plus, sunt aproape sigur că grația în orice formă e foarte greu de pus în practică dacă nu suntem îndeajuns de maturi emoțional.
Deplasarea prin viață cu grație e anevoioasă. Dar nu-i nicidecum o provocare imposibilă, ci o alegere. Foarte grea, e nevoie de mult efort și probabil de și mai mult eșec. Și de timp, și de răbdare. Scriu despre asta, dar mă simt la ani-lumină de grație. Însă cel puțin mă bucur că mi-am definit un termen care să încapsuleze tot ce-mi doresc să fiu la un moment dat. Pare un pic mai ușor așa.
Keep exploring
Dr. James Hollis: How to Find Your True Purpose & Create Your Best Life - am preluat de aici ideea întrebărilor pe care ni le adresăm.
See You (Past Lives OST) - am scris textul pe melodia asta.
Walmsley | The Film - documentar despre alergătorul meu montan favorit (alături de Kilian Jornet, desigur) și drumul către câștigarea celebrei curse UTMB.
Symbiosis - despre apariția pe Pământ a formelor de viață complexe și a vieții vegetale. Clip văzut prima oară în acest articol.
‘Urgency culture’ might lead you to burnout. How can you combat it? - articol National Geographic despre cât de periculos este să fim mereu conectați, mereu în modul multi-task. De parcă nu știm asta deja.