Am reușit de curând, la a patra încercare, să parcurg creasta Făgărașului sub 24h. Puteți citi povestea aventurii pe facebook sau pe instagram. Așa m-am distrat…
Nu cred în fast fashion și cumpăr lucruri doar atunci când am nevoie de ele. Am foarte puține haine pe care le port cu anii, iar tehnologia n-o înlocuiesc decât când nu mai merge. Așa încât m-am gândit c-ar fi o idee bună să vă prezint o parte din echipamentul meu favorit, piese folosite zilnic și care mi-au făcut viața mult mai ușoară. Și care-mi aduc bucurie când le folosesc, că și asta contează. Acum o să ziceți că “de unde are ăsta atâția bani?“. Lăsați prejudecățile, oameni buni, citiți în continuare.
Înainte, câteva principii de achiziție de la care nu mă abat:
Dispun de un buget mic (vorba aia: “îs prea sărac ca să-mi iau lucruri ieftine“), așa că mă informez înainte de a cumpăra pentru a-mi mări șansele să am un produs de calitate, care să mă țină cât mai mult.
Să pot folosi obiectul respectiv în mai multe situații - ex. o haină de munte să aibă un design care să-mi permită s-o port și prin oraș (poate chiar și la nunți?).
De la firme prietenoase cu mediul - nu merge de fiecare dată, dar încerc. Da, știu, greenwashing. Dar facem ce putem.
Una grea: pentru fiecare obiect nou care intră-n casă, trebuie să iasă două - nu, asta nu înseamnă că rămân fără lucruri, doar scap de ce nu am nevoie.
Știu deja din experiență că un produs mai scump de la o firmă cu reputație are un cost anual mai mic decât un produs ieftin și are, de asemenea, un design care servește mai bine scopului pentru care a fost creat. Poate că nu se aplică tot timpul, dar în general se probează. Vedeți, e ca la investiții, trebuie gândit pe termen lung.
Houdini Power Houdi
Preț plătit: 110 eur
E departe cea mai purtată haină din garderobă. Iau fleece-ul ăsta cu mine pe munte, în tururi, prin oraș, la alergare, în toate anotimpurile și pe orice vreme. Și prin casă-l port, chiar acum îl am pe mine, în timp ce scriu rândurile astea. Cumpărat acum 8 ani și-ncă o mai duce. E făcut din Polartec Power Stretch Pro, unul din materialele foarte rezistente de pe piață. Iar designul e atât de bun, încât o să arătați exponențial mai bine o dată ce-l îmbrăcați. Pe cuvânt. Brandul, suedez, nu e prea cunoscut la noi, dar au câteva atuuri care-i diferențiază. Sunt foarte cool și ciudați în același timp, de asta-mi place de ei. Și sustenabili. Au rating good pe goodonyou.
Pro tip: să nu vă pună păcatul să-l luați la preț întreg. Houdini are reduceri de peste 50% de 2 ori pe an, în august și-n februarie. Se găsește și la unele magazine online din România. Așa au crescut prețurile la echipamentul de munte în ultimii ani… e jale.
Încărcător Anker 735 (65W)
Preț plătit: 50 eur
Practic am un singur încărcător pentru toate electronicile: laptop, telefon, cameră foto, lanternă frontală, căști și orice altceva. Cu două intrări usb-c și una usb-a, suficient de ușor și compact, este accesoriul perfect în călătorii (deși-l folosesc și acasă). Anker face încărcătoare și mai compacte de atât, dar și mai puternice (100W și peste).
Pro tip: Merge cuplat cu Sea to Summit Padded Pouch mărimea S (n-am găsit link pe situl oficial, posibil să mai fie disponibil în magazinele online). Pe lângă încărcător, mai puteți băga lejer încă 2 cabluri, din care unul e obligatoriu să fie usb-c la usb-c.
Organizez în fiecare an câteva tururi în destinații din cele mai frumoase pentru oricine-i pasionat de natură. E activitatea principală cu ajutorul căreia îmi susțin traiul și toate proiectele la care lucrez. Aruncați o privire la gonorth.ro pentru calendarul din 2025. Mergem în Noua Zeelandă, Norvegia, Islanda, Insulele Feroe, Spania și încă câteva destinații care sunt în lucru. Scrieți-mi oricând dacă aveți nevoie de mai multe detalii.
Pantofi de trail running
Preț plătit: 80 - 120 eur
Sunt deja mai bine de 10 ani de când nu prea mai port bocanci vara la munte. Nu-i o recomandare, e doar o preferință personală care ține de nivelul de experiență și de traseul pe care am de gând să merg. I-am înlocuit cu succes cu pantofii de trail running, care sunt, de departe, cele mai confortabile încălțări purtate vreodată. Îi port tot timpul, de altfel nu mai am demult încălțări de oraș. Nu-ș ce mă fac dacă-s chemat la o nuntă… În sezonul rece, pe trasee tehnice, pe trasee unde e nevoie de o talpă rigidă, bocancii sunt, firește, prima alegere. Din mărcile mai cunoscute recomand Hoka (asta port eu), La Sportiva sau Salomon.
Pro tip: Poate părea puțin contraintuitiv, dar nu cumpăr niciodată varianta cu gore-tex. Pantofii respiră mai bine și se usucă exponențial mai repede dacă merg prin iarba udă sau mă prinde ploaia (în încălțări joase, la o ploaie serioasă, apa va găsi o cale să intre, cu sau fără membrană). Sunt și mai ieftini, iar membrana, tot din experiență vă zic, are o durată de viață mai scurtă decât pantoful sau bocancul. Deși n-am încercat, pot fi cuplați cu o pereche de apărători/ trail gaiters ca să țineți pietricelele și apa la distanță.
Șosete cu lână merino
Preț plătit: 10 - 25 eur
Cei care mergeți deja pe munte, cunoașteți beneficiile lânii merino. Ce e însă și mai tare la firme ca Smartwool (preferata mea, made in USA), Icebreaker sau Darn Tough este că șosetele lor țin semnificativ mai mult. Și nu miros. Și-s colorate. Și chiar țin de cald. Gândiți-vă așa: picioarele noastre trebuie să îndure zi de zi efort, transpirație, presiune, frecare, gravitație. Merită să fie tratate mai bine.
Pro tip: Treceți-le pe wishlist-ul de Crăciun și vă garantez c-o să le primiți. Se pare că-s un articol care merge cumpărat pe ultima sută.
Keep exploring
A Yellowstone for Europe? Inside the bold effort to rewild the continent - articol Nat Geo despre eforturile de conservare făcute de Conservation Carpathia în Făgăraș. Ilustrat de Jasper Doest, unul din fotografii documentari de natură favoriți. Am lucrat și eu cu ei de curând. Plătesc bine.
Why do we need poetry - scenă din filmul Dead Poets Society, care ne amintește de ce avem nevoie de artă, de frumusețe, de iubire… Hai că plâng un pic imediat.
Kilian Jornet - Into the Unknown - documentar despre parcurgerea Pirineilor în alergare. Mai mult, anul acesta, Kilian a urcat toate cele 82 de vârfuri de peste 4.000m din Alpi, într-o provocare greu de egalat. Nu-i normal la cap, de asta-mi place de el.
Why you’re so tired - se pare că luăm prea multe decizii într-o zi, iar creierul nostru rămâne în urmă. Ei, ca să vezi.
Courtney Dauwalter's Ultimate Challenge: Three Iconic 100-Mile Races in One Summer - trei curse deja legendare câștigate într-un singur sezon. Courtney e de pe altă planetă. Și-așa bășcălie face pe instagram, se distrează maxim alergând, cred că ăsta e de fapt secretul ei.