Specia umană are o abilitate uimitoare: gândirea simbolică. A apărut acum aproximativ 70.000 de ani și ne ajută să reprezentăm în minte obiecte sau situații care nu se află fizic în fața noastră. De exemplu, roșu la semafor este un simbol pentru o regulă de circulație care ne obligă să cedăm trecerea până când semaforul se schimbă în verde. La nivel cognitiv, folosirea simbolurilor a fost un salt major pentru specia umană, în special fiindcă ne-a dat posibilitatea să comunicăm folosind limbajul vorbit. Gândirea simbolică și evoluția în context social au crescut nivelul de complexitate al conștiinței noastre, până în punctul în care am început să ne folosim de artă, adică de simboluri și concepte mult mai abstracte decât limbajul vorbit, pentru a comunica. Practic, lumea noastră interioară - gândurile, emoțiile, amintirile (trecutul), planurile și ideile (viitorul) - a devenit într-atât de complexă încât, la un moment dat, a fost imposibil să articulăm mereu prin limbajul comun ceea ce trăiam în interiorul nostru. Și-atunci am început să facem artă (pe lângă, firește, inovații, descoperiri și invenții care au la bază satisfacerea nevoilor primare). Arta este deci o nevoie a speciei noastre de a comunica folosindu-ne de alte instrumente decât limbajul.
Dar… de ce nu-i toată lumea creativă atunci? Păi, aici intervine curiozitatea, o altă trăsătură specială a oamenilor. E specială pentru că specia noastră, spre deosebire de celelalte mamifere, își păstrează într-o proporție mai mare pe tot parcursul vieții trăsături manifestate în perioada juvenilă (neotenie se numește conform teoriei evoluției). Cum ar fi: creier mare relativ la mărimea corpului, nu avem cu mult mai mult păr pe corp pe măsură ce înaintăm în vârstă față de când ne-am născut (cu excepția unchiului meu de la țară), abilitatea de a ne juca și, firește, curiozitatea.
Deci toți suntem curioși toată viața. Atâta că unii dintre noi suntem mai curioși decât alții. Cum? E simplu: dedicăm mai mult timp concentrați pe un singur lucru, așa-numitul flow state, ca să acumulăm informație. Iar asta se întâmplă fiindcă motivația intrinsecă de a fi curioși e mai mare la unii dintre noi. Marea problemă pe care eu o văd astăzi este că avem tendința de a consuma, pe repede-înainte adesea, mai mult conținut de tip entertainment și mai puțină informație relevantă (uitat în telefon vs. citit o carte). Asta ne face inevitabil mai puțin interesați. Nu văd să se îmbunătățească situația prea curând. Dar eu încă mai cred în faptul că oamenii sunt buni și capabili și curajoși (și că nu se mai uită în telefon la meme-uri după 6 seara). Și creativi. Și că arta e încă foarte necesară. În artă e multă dragoste și vulnerabilitate, arta ne-ajută să trecem mai ușor peste momentele grele, să ne bucurăm mai din plin și să ne-apropiem unii de alții. Avem deci nevoie de minți creative în continuare.
Pe final de an, să citiți o carte sau să vă uitați la un film fain cap-coadă. Sau să aveți conversații frumoase cu oamenii care vi-s dragi. Sau să faceți poze, să scrieți, să pictați, să faceți lego, să împletiți, să gătiți, să jucați board games, orice pune-un pic atenția și creativitatea la treabă. Doar să petreceți mai puțin timp cu ochii în telefon. Eu tocmai ce-am revăzut cea mai bună trilogie creată vreodată, The Lord of the Rings (varianta extended & remastered, normal). E unul din cele mai bune exemple de dedicare creativă. Și-abia aștept să primesc cartea The Revenge of the Tipping Point a lui Malcom Gladwell. Sărbători fericite și rămâneți curioși. 🤘
Mai am în jur de 50 de exemplare din Terra Silva. Are 10% reducere folosind codul FOREST10 la checkout. E a doua mea carte, dedicată pădurilor. Orice comandă mă ajută să-mi continui proiectele.
Keep exploring
Why are we so curious? - Articol BBC despre ce înseamnă și cum a evoluat curiozitatea la oameni.
Why we can't focus - Păi dacă stăm toată ziua pe telefon?
The Last Observers | Patagonia Films - Documentar deosebit de frumos despre un cuplu de meteorologi, ultimii din Suedia care au făcut observații directe ale vremii la fiecare 3 ore. Timp de 36 de ani n-au ratat nici măcar una. Ce faini îs oamenii. Și cât de mult se iubesc.
Obree - Fascinanta poveste a lui Graeme Obree, ciclist scoțian care a doborât de 2 ori recordul pentru cea mai lungă distanță pedalată într-o oră cu o bicicletă construită de el.
How we can revive Planet Earth in less than 20 years - Natura, după cum bine știm, este foarte rezilientă. Trebuie doar să i se dea șansa să se refacă.
Am dat acum peste acest newsletter. Îmi place.