Am ascultat recent un interviu cu Peter Attia, medic specializat pe medicina preventivă - în special longevitate și îmbunătățirea calității vieții. A pus în interviu o întrebare simplă care nu-mi dă pace nici acum, după câteva săptămâni: Ce vrei să fii capabil să faci în ultima decadă a vieții? Mai detaliat: Vrei să poți ridica obiecte deasupra capului? Vrei să poți merge pe jos 10 km? Nu contează că trăim până la 50 de ani sau până la 100. Lungimea vieții e influențată de mulți factori, o parte din ei în afara controlului nostru. Ce e mai important e cum trăim anii care ne sunt dați. Recunosc că subconștientul meu, până să interiorizez întrebarea de mai sus, s-a raportat mereu la prezent când vine vorba de abilitățile cognitive și fizice. În mintea mea, o să merg pe munte, o să fac poze și-o să alerg până la 80 de ani. Aș vrea, dar e oare posibil?
Din fericire, știința evoluează rapid în ultima vreme și deja ne poate zice în detaliu ce putem face pentru o calitate a vieții îmbunătățită pe termen lung. Ce e și mai fain e că știința a devenit accesibilă, de la cărți până la youtube sau documentare. E practic la modă și sper să fie pentru mult timp de-acum încolo. Din tot ce-am cules în ultimii ani, eu unul am rămas cu 5 factori care condiționează o viață de calitate. Aplic metodele în măsura capacității mele de a le înțelege (adică mă educ constant) și în funcție de nevoile perioadei din viață actuale. Mă strădui să le includ în cotidian în pași minusculi, astfel încât să creez cât mai puțină forță de respingere. Creierul are abilitatea asta parșivă de-a ne feri de lucrurile grele, așa că trebuie cumva păcălit. Le las mai jos în speranța că citiți degeaba despre ele, fiindcă deja le aplicați.
1. Nutriție. E probabil subiectul cel mai dezbătut pe internet. După pisici, evident. Indiferent de obiceiurile culinare, sunt deja răs-demonstrate câteva lucruri. Zahărul și alcoolul sunt, în general, de evitat. E ok să mâncăm mai multe legume, eventual proaspete. Și fibre. Dacă ne-oprim din mâncat cu măcar 3-4h înainte de culcare, luând în felul ăsta o pauză de măcar 12h până la următoarea masă (post/ fasting intermitent), e deja excelent. Și-orice-am băga în noi, să fie în porții mici și cu ingrediente de calitate.
Pas minuscul de încercat: oprește-te din mâncat la 20:00 o dată pe săptămână.
2. Mișcare. Am fost slab de când mă știu. Deși credeam că am destulă forță raportat la greutatea corporală, sporturi ca alergarea mi-au arătat, prin accidentări, cât de imobil și de asimetric sunt. Și de fapt câtă forță încă mai am nevoie să acumulez. Forța, mobilitatea, stabilitatea și postura sunt 4 componente majore care susțin mișcarea de orice natură, fie că mergem, fie că ridicăm sacoșe cu dulciuri în supermarket. Premiza de la care am plecat până de curând a fost că dacă ies afară și mă mișc - merg, alerg, pedalez - o să-mi fie bine. Acum gândesc puțin diferit. Dacă vreau să pot să fac activitățile de mai sus pe termen lung, am nevoie să fac exerciții de forță, mobilitate, stabilitate și postură. Pentru care nu-ți trebuie abonament la sală, pentru multe din ele, nici măcar de echipament.
Pas minuscul de încercat: fă 10 genuflexiuni o dată pe săptămână. Dacă alergi și nu știi de unde să începi, încearcă setul ăsta de 15 minute.
3. Odihnă și recuperare. Baza sunt cele minim 7 ore de somn ca să funcționăm normal. Apoi fără alcool (5h), mâncare (3h) și ecrane (1h) înainte de culcare sunt lucruri de luat în calcul pentru o calitate sporită a somnului. Recuperarea presupune, exact ca-n sport, perioade de repaus. Nu concedii, ci perioade de repaus zilnic. Repaus de la muncă, repaus de la social media, repaus de la ecrane, repaus de la conversații intense, repaus de la familie și prieteni. Timp neproductiv în care ne plimbăm, privim pe geam, citim, bem un ceai, ascultăm muzică sau orice altceva care ne relaxează. Asta a fost provocarea mea majoră în ultimii ani, un somn bun. Am probat toate protocoalele peste care am dat, dar încă mai am de lucru.
Pas minuscul de încercat: Nu lua telefonul în pat înainte de culcare o dată pe săptămână.
Tur Islanda 9 - 16 septembrie 2023, ultimele locuri
Singurele locuri disponibile, 4 la număr, la tururile pe care le voi ține anul acesta sunt la excursia din sudul Islandei. Combin o vizită de o zi în interiorul Islandei, la Landmannalaugar, cu cele mai frumoase obiective de pe coasta sudică. Vom vizita și obiective turistice cunoscute, dar vă promit că vom merge și în locuri în care nu ajung turiști. Cazările sunt din cele mai bune, nu am făcut niciodată rabat la calitate, reușind în același timp să obțin mereu reduceri pentru a ține prețul final cât mai jos. Orice participant la tururile trecute vă poate confirma asta, mă strădui să pun mereu pe primul loc calitatea serviciilor oferite.
Vezi descrierea completă a turului →
4. Minte. Subiectul minții e, firește, foarte complex. Iar soluțiile multiple. Adevărul e că majoritatea avem de trecut praguri mentale, de la copilărie traumatică până la stres cotidian. N-am cunoscut încă pe nimeni care să nu aibă măcar o provocare de felul ăsta. Sănătatea mintală e adesea un subiect tabu în cultura noastră, dar am remarcat că preocuparea e per total în creștere. Primul lucru pe care l-aș recomanda oricui: citește despre minte, încearcă să înțelegi, atât psihologic, cât și neurologic, ce se întâmplă în capul tău. Dacă niște concepte de bază ca automatismul gândurilor sau mecanismele de coping nu sunt înțelese, sunt șanse mari să treci prin viață fără să te cunoști pe tine vreodată. Însă o înțelegere, chiar și de bază, a minții, te poate face un om mai prezent în propria existență.
Pas minuscul de încercat: Întreabă-te o dată pe săptămână “Cum mă simt azi?” Și-apoi respiră adânc de 3 ori.
5. Conexiuni - oamenii și natura. Am fost dintotdeauna introvertit. Apucându-mă de tururi, am fost forțat de împrejurări să mă deschid mai mult. Mi-a prins tare bine și m-am schimbat foarte mult în ultimii ani. Sunt încă introvertit și profit de beneficiile pe care mi le aduce în fiecare zi, dar am nevoie de oameni mai mult ca oricând. Uneori doar să fiu ascultat, înțeles, fără să fiu judecat sau sfătuit. E de-ajuns.
Pun în același context și nevoia de a petrece timp în natură. Problema pe care am remarcat-o adesea în comunitate e romanțarea legăturii dintre noi și natură. Aparent, pe munte se rezolvă toate probleme și se primesc toate răspunsurile. De fapt ce ni se întâmplă este că luăm pauză, e vorba de acel repaus de la partea cu odihna. De departe cel mai frumos repaus. Și că ne ocupăm mintea cu mai puține gânduri, intrăm, în majoritatea activităților, într-un fel de pseudo-mod de supraviețuire - când ești preocupat, de exemplu, să-ți fie cald, nu te mai gândești la proiectul neterminat de la job. Dar când revenim acasă, lucrurile sunt neschimbate, cu excepția poate a faptului că avem ceva mai multă limpezime să le rezolvăm. Cred că fiecare om își alege la un moment dat o cale prin care se definește. Eu am ales acum 20 de ani calea naturii. I-am permis să-mi dicteze pasiunile, meseria, prieteniile, deciziile importante. Dar mi-am dat seama la un moment dat că nu-s Thoreau spărgând lemne pe malul lacului Walden, că am ales concomitent să trăiesc printre oameni și să mă conformez regulilor societății. Să nu fug în pădure de probleme. Și-apoi, bucuria timpului petrecut într-o pădure nu e deplină dacă nu bifăm măcar câte-un pic din primele 4 puncte.
Pas minuscul de încercat: În orice discuție, alege să asculți. Cei mai mulți dintre noi nu căutăm sfaturi, doar înțelegere. “Îmi pare rău” e adesea suficient.
Acum, din moment ce citiți Aer tare, nu mă îndoiesc că știți deja despre lucrurile astea. Dar pot să pun pariu că nu le facem pe toate cu disciplină și consecvență. De aia-i important să ne amintim constant că încă mai avem de lucru. La urma urmei, cine nu vrea să fie mai liniștit, mai sănătos și per total mai relevant pentru sine și pentru ceilalți (o minte ocupată și cu scop e o minte fericită)? Altă cale decât ce-am rezumat mai sus nu văd. Dacă totuși ați găsit-o, să-mi ziceți și mie, vă rog.
Și-apoi, nici nu trebuie să le facem pe toate în fiecare zi, nici măcar în fiecare săptămână. Obiceiurile bune se construiesc în timp și trebuie să avem răbdare cu noi și să ne acordăm îngăduință.
Keep exploring
De citit, de văzut, de ascultat, de testat.
Denali - un fotograf și câinele lui. De fapt, e povestea foarte sensibilă a unui cățel, aflat la finalul vieții, despre prietenul lui fotograf.
The Weight of Mountains - geologia și viața munților pe fundal de peisaje islandeze.
JP Auclair Street Segment - schiul poate fi foarte creativ când te dai prin oraș.
Guy Tal - More than a Rock - o carte cu eseuri despre creativitate în fotografie, o recomand oricui intenționează să exprime prin imagini și altceva decât subiectul în sine (sper că toată lumea). Cu GUYTAL35 aveți 35% reducere pe situl editurii. Asta fiindcă m-am lungit cu articolul principal și am omis secțiunea Photo tip. Las totuși ceva despre care-am zis în detaliu în story-ul ăsta: încercați să includeți maxim 3 elemente în cadru. Atât. Ia vedeți, vă iese?
Rich Roll podcast (youtube, spotify sau oriunde ascultați podcasturi) - Partea cea mai bună la interviurile lui Rich e că invită de la aventurieri și sportivi până la medici și profesori universitari. De la fiecare poți învăța ceva. Alex Honnold, Gabor Maté, James Clear, Kilian Jornet, Chris Burkard, Courtney Dauwalter (și mulți alții), e câte-un pic pentru fiecare.
Alain de Botton zice așa: Have a good enough year / S-aveți un an îndeajuns de bun.
Fain articolul, și foarte util; e bine că ai pus lucrurile astea în scris.
Frumos scris. Multumesc!
Recomand si eu pe Sylvain Tesson - In padurile Siberiei. - cu care am rezonat mai mult decat cu Walden... dar si Paolo Cognetti - Cei opt munti.
Seara linistita!